» Şavşat
Şavşat Gölleri
Derneklerimiz

» Veliköy (Merya) Köyü - Artvin

Veliköy ,Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

Veliköy (Merya), Savsat Ilçesinin Kuzeyindedir. Dogusunda Meseli, batisinda Cevizli, kuzeyinde Pinarli ve Yoncali, güneyinde Ciritdüzü ve Köprülü köyleri bulunmaktadir. Eski bir bucak merkezidir.

Veliköy Bucak Merkezi Savsat’a 18 km’lik asfalt yolla baglanmistir. Rakami 1370 m dir. Ladin, Köknar, Sançom ve çesitli genis yaprakli ormanli tepelerle çevrili harika bir yerlesim yeridir. Güneye açilan vadi dogrultusunda Sahara ve Yalnizçam yaylalari seyretmek doyumsuz zevk verir.

Köyü çevreleyen güzel görüntüsü ormani; köy halki, bir kültür ve doga mirasi olarak ve gözü gibi bakmaktadir. Veliköy deresi ise köye bir güzellik katmaktadir. Veliköy yaklasik 350 yil önce 4 haneli bir köy olarak kurulmustur.Köy halki Ahaska, Ardahan, Batum, G öle ve Maçahel’den gelen ailelerden olusmustur.

Eski bir bucak merkezi olmasina ragmen, Savsat köylerinde görülen, büyük kentlere göç olayi Veliköy’de de görülmektedir.

1960 yillarin basinda ilkokul ögrenci sayisi, 200 civarinda iken, bugün, ilkögretimdeki ögrenci satisi 10’lu rakam’lara inmistir.

2000’den fazla kayitli nüfustan köyde kalan 300 civarinda insan oturmaktadir. Yaz aylarinda köye geçici olarak gelen insanlar, köyü senlendirmektedir.

Özellikle 1970’li yillarda çesitli nedenlerle köyden ayrilan insanlarin birçogu, son yillarda köyde ev yaparak köyü bir tatil beldesi halina getirmektedir. Bu nedenle yaz aylarinda köyün nüfusu 2000’e yaklasmaktadir. Buda nine ve dedelerin yüzleri güldürmektedir.

Köyde diger ve ilginç bir özellik ise;subat ayi sonlarina dogru yapilan karüstü karakucak güresleridir.Dünyada esi benzeri olmayan bu etkinlik büyük ilgi görmektedir.

Tarihi

1650'li yıllarda 4 haneli bir köy olarak kurulmuştur. Köy halkı Ahıska, Ardahan, , Göle'den gelen ailelerden oluşmuştur.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Artvin iline 83 km, Şavşat ilçesine 18 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 304
1997 433

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

VELİKÖY Köyü Mutarı: İRFAN AVCI Telefon: 537 40 95 Cep: 0536 320 69 17

2004 - Rasim Tekinn
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Not: Köylerimiz Bölümünde www.Savsatli.com alt yapısı kullanılmıştır..

Reklam Alanı

Site Tasarımız Nasıl Olmuş?

» E-Bülten Aboneliği
İsim Soyisim:
E-Posta:

» Yararlı Sayfalar
Atatürk
Valilik
Belediye
Kaymakamlık
Tc Kimlik No Sorgulama
E- Devlet

» Dost Siteler
Şavşat'lıların Mekanı