Camiler ve Kiliseler

Şavşat Cami ve Kiliseleri

CAMİLER

Şavşat' ta en eski cami KÖPRÜLÜ KÖYÜ CAMİ' dir. 16.Yüzyılda asıl adı Uzor Tana olan ve sonradan müslüman olup adını Zor Mustafa olarak değiştiren bey tarafından yapılmıştır. Halen ibadete açıktır.

İlçe merkezindeki Kemal PAŞA Camii' inde eski bir eserdir. (Yapılışı 1909 )

İlçenin diğer camileri genellikle yakın zamanda yapılmış olup tarihi bir özelliği pek yoktur.

Zor Mustafa Bey Camisi,Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Köprülü Köyü’nde bulunmaktadır.Tahminen 16.yüzyılda,sonradan kendi istekleriyle İslamiyet’i benimseyen Hristiyan asılı Atabeklerden biri olan Zortana tarafından yaptırılmıştır.Caminin minaresi bulunmamaktadır ve sade bir mimariye sahiptir.

KİLİSELER

TİBET KİLİSESİ

İlçe merkezinden 14 Kilometre, uzaklıktaki Cevizli Köyü' ndedir. Şavşat' ın en ünlü tarihi-turistik eseridir. Bağratlı Beylerinden Kukh Aşut tarafından 10. Yüzyılın ilk yıllarında yaptırılmıştır. Duvarlarında çok sayıda kabartma, oyma, mazark türünde süslemeler Hz. İsâ ve havarilerinin resimleri vardır. Ziyaretçilerin çok ilgi gösterdikleri bir mabettir. Yılın her mevsiminde gezilip görülebilir.

RABAT KİLİSESİ

İlçe merkezinden 18 Kilometre, uzaklıktaki Köprülü Köyü' ndedir. Halen kalıntıları mevcuttur. Her mevsimde gezilip görülebilir.