Tarım

Şavşatta Tarım

İlçemizde tarım geleneksel anlamda yapılmakta olup kayda değer ticari anlamda üretim yoktur. Ticari anlamda üretimin yapılabilmesi için çalışmalara devam edilmektedir. Üretilen ürünler aile tüketiminin yanı sıra mahalli pazarda ve yazın ilçeye gelen yazlıkçılara satılarak değerlendirilmektedir. Tarımsal üretimde, tamamen insan gücüne dayalı üretim modeli söz konusudur. Ancak uygulanan teşvikler sayesinde makineli tarım yapılabilecek 20 kadar köyde makine alımları başlamıştır. İnsan gücüne dayalı üretimin yapıldığı ilçemizde, son zamanlarda bitkisel üretimde özellikle yem bitkisi ekilişlerinde makineli tarıma geçiş sağlanmıştır.
   İlçemizde tarımsal işletmeler küçük aile işletmelerinden oluşmaktadır. Ancak uygulanan teşvikler ile köylerde işlenmeyen arazileri işleyen guruplar ortaya çıkmıştır.Gübre tüketimi tamamen çiftlik gübresi olup ticari gübre tüketimi yok denecek kadar azdır.
İlçemizde hayvancılık önemli ölçüde yapılmakta olup yıllık ortalama 10.000 Büyükbaş Hayvan Çevre İl ve İlçelere pazarlanmaktadır.

Arazi Dağılımı

İlçe Yüzölçümü 1.317.000 da.
                                    a) Tarım Alanı 175.696 da.
                                       1) Sulu Tarım Alanı 54.840 da.
                                       2) Kuru Tarım Alanı 120.856 da.
                                    b) Mera Alanı 364.166 da.
                                    c) Orman Alanı 552.565 da.
                                    d) Kültür Dışı Arazi 224.573 da